top of page
Laciról-belső.jpg

Hálás vagyok az Életnek, hogy szerető-támogató családba születtem: Édesanyám, a család lelke; Édesapám, a gondos gazda. Köszönöm Keresztszüleimnek, hogy borászatuk a második otthonom lehet.

 

Mindig is borász szerettem volna lenni: Gyöngyössolymoson, a Mátra kiváló, déli fekvésű dűlőiben 2001 óta készítem boraimat. Még iskolába jártam, mikor fajta- és dűlőkísérleteimet elkezdtem: ezek eredményeként jött létre - évekkel később - a hat fajtából álló borcsaládom.

 

A Soós István Borászati Középiskolába jártam, ezt követően a Budapesti CORVINUS Egyetem Szőlész - borász mérnöki szakán végeztem.

 

Az itthon megszerezhető szakmai tudás mellet, nagyon fontosnak tartom a nemzetközi tapasztalatok gyűjtését is.  Folyamatosan járom a világ borvidékeit, borászatait: Olaszországban Abruzzóban, Toscanában; Portugáliában Portóban; Franciaországban Bordeux, Champagne, Cognac régiókban; Németországban Pfalz, a Rajna-mente, a Moser vidékén; Ausztriában Burgerland és Wachau tartományokban; Szlovákiában a Kürti borvidéken igyekeztem minél több külhoni tudást is megszerezni. A legutóbbi, hosszabb szakmai utam Dél-Afrikában volt.

 

Mátrai borászként fontosnak tartom, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek borvidékünkért. Társadalmi feladatként vagyok a Mátrai Borászok Egyesületének elnöke és a Gyöngyös - Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnökségi tagja. Óriási szakmai és emberei elismerésnek tekintem, hogy 2016-ban  - az első mátrai borászként - a JUNIBOR - Fiatal borászok egyesület tagjai közé választott és azóta már az elnökség tagjai közé választottak.2021-ben pedig a magyar szőlő- és bor szakma egyik legnagyobb megtiszteltetésben lehetett részem, mivel a MAGYAR BOR AKADÉMIA rendes tagjává választottak.

Babiczki László

Mátrai borvidék.jpg
bottom of page